Weer aan het werk gaan na langdurige afwezigheid is niet vanzelfsprekend.  De oorzaak van de afwezigheid speelt natuurlijk ook een rol in het re-integratieproces. Vele mensen voelen zich in dit hele proces een stuk aan hun lot overgelaten en weten niet goed tot wie ze zich kunnen wenden.

 

 

Het boek “meanderen door een bewegend land, weer aan het werk na langdurige ziekte”, geschreven door Els De Wit en Mie Baert bestaat dan ook uit 3 delen :

* De aanloop : beter worden om weer te kunnen werken

* Het kantelmoment : de voorbereidingen voor de terugkeer

* De actie : werken om verder beter te worden

 

Als coach vind ik het vooral belangrijk dat mensen zo vroeg mogelijk in dit proces, feitelijk best van in de beginperiode van de afwezigheid, begeleid worden om zelf de controle over hun hele proces te behouden.

Ik begeleid mensen en hun omstaanders (privé of in een bedrijf/organisatie) om van in de beginfase van het hele traject te kijken wat ze nodig hebben en hoe ze contact kunnen blijven behouden met iedereen in hun omgeving die belangrijk is.  Begeleiden is het sleutelwoord, ik breng mensen enkel tot perceptieverruiming en laat de beslissingen aan hen over.  We bekijken samen de verschillende wegen, maar jij kiest welke weg je inslaat.